Најубавите коњи на светот

коњи на Исланд

Коњите се едни од најубавите и највеличествени суштества што ја населуваат нашата планета. Тие постојат од различни слоеви, раси и физиономии, секоја посебна на свој начин. Денес ќе се фокусираме на убавината, Подготвени сте да запознаете некои од најубавите коњи во светот?

Ахал-Теке

Национален амблем на Туркменистан, Несомнено е една од расите на коњите чие палто сјае најмногу привлекува внимание кога сончевите зраци го осветлуваат. Неговата особена осветленост се должи на протеините кои изгледаат скоро металички кога светлината се проектира на нив. Таа е една од расите со најмалку примероци во светот, околу 1.250. Тоа е многу атлетска раса поради одличната генетика. Боите на палтото од оваа раса се: руса, црна, паломино или сива.

Ахал-Теке

Извор: youtube, com

Физиономските карактеристики на Ахал-Теке го прават еден од најпознатите витки коњи кои постојат: неговата лесна глава, нејзините долги и тенки уши лоцирани високо горе, нејзините долги и тенки екстремитети, како и вратот и приближната висина од 160 см. Кожата е многу фина, а палтото е свилено. Опашката и гривата се прилично ретки, а работо е скоро отсутно.

Андалузиски шпански чистокрвни

El Коњ од Андалузија Тоа е раса на шпански коњ со потекло од Андалузија. Во Шпанија е попознато како «шпански коњ» и официјално се вика „Pura Raza Española“Иако постојат и други шпански раси, се смета за квинтесенцијална шпанска коњаница.

Андалузиски чистокрвно

Ние сме порано друга од најстарите трки во светот, ибериски коњ од барокен тип на голема чувствителност и интелигенција покрај тоа што има послушен и благороден темперамент. Можеби тоа е последното што ги направи нивни највредни белег. Ова исто така го натерало да се смета за еден од најдобрите коњи на светот за војување.

Тоа беше многу посакувано од благородништвото поради неговото одлично носење и убавина, кои се карактеризираат со своето робусно и моќно тело и дебелата грива и опашка. 

Appaloosa

Сметан за еден од најдобрите коњи во светот за патување на долги растојанија, лесно е се разликува по неговото особено шарено палто, има темни области прошарани со розова кожа и резултира со појава на пеги.

Appaloosa

Индијанците од Нез Перс беа тие што видоа кај овие коњи со своето особено крзно, идеален прототип за нивните лов и воени активности. Во однос на нивниот карактер, тие се издвојуваат неговото големо благородништво, сила и разноврсност. Името „Апалооса“ потекнува од реката Палуз, која течеше низ регионот населен со Нез Перце.

арапски јазик

Без сомнение, во која било компилација од најубавите раси на светот во однос на коњите, Арапинот мора да биде присутен, не мислите ли?

Арапски коњ

Постојат археолошки наоди кои укажуваат на тоа дека пред 4.500 години имало коњи многу слични на денешните Арапи. Ова ги прави една од најстарите раси на коњи. Арапската лоза може да се најде во широк спектар на современи раси на коњи што јаваат. Постојат многу раси на арапски коњи, но се верува дека сите овие редови потекнуваат од Арапите од типот Кухајлан.

Од голема интелигенција и отпор, со пријатен карактер и голема убавина, тие се едни од омилените раси за изложба, дресови, прошетки, сечење, скокање или терапевтско возење.

Арапските коњи имаат релативно долг и израмнет заден дел и опашката држена високо. Друга од неговите препознатливи карактеристики е клинеста глава, со широко чело, големи очи, големи ноздри и мали муцки.

Фризиски

Фризискиот коњ, исто така наречен фризиски или фризиски, е раса од регионот Фрисланд во Холандија.

Фризиски коњ

Од одличен темперамент и голема послушност, фризискиот коњ се издвојува по својот убаво црно крзно или ретко темно кафеаво крзно без други обележувања во боја, и со нивното присуство. Грива и опашка нејзините многу густа и изобилна, можеме да ги најдеме понекогаш некако брановидни како на претходната слика. Нозете имаат и изобилно крзно. На главата, што е прилично долга, нејзината мали уши секогаш исправени и елегантен. Тие можат да измерат до 175 см.

Германците го користеле како воен коњ, и малку по малку, преку разни крстови, како и со чистокрвно потекло од Андалузија, расата се подобрувала сè до сегашниот фризиски.

Циган

Резултат на мешавина од Шајри, Фризијци, Далес и други мајчин јазик англиски раси на коњи, циганскиот коњ (или циганскиот ванер) беше израснати во XNUMX век од Цигани, или Роми од Велика Британија.

циган цигански коњ ванер

Es познат по својата голема убавина, разноврсност и послушност, бидејќи на циганското семејство, во постојано движење, му требаше силен коњ кој вредеше и да ги повлече тешките колички што служеа како подвижни домови и да се вози без грб откако ќе се откачат. Е се смета за еден од најпаметните коњи што може да се најде во коњскиот свет, тие воспоставуваат многу посилна врска со нивниот сопственик отколку со другите раси од темпераментен карактер. Сето ова го прави циганскиот коњ идеална основа за почетници, без оглед на нивната возраст.  

Хафлингер

Расата Хафлингер, исто така наречена Авелинезе, била развиен кон крајот на XNUMX век во Австрија и Италија. Имаат арапско потекло преку основачкиот пастув на сегашната раса: Фоли (роден 1874 година, син на чистокрвен арапски пастув).

Коњ Хафлингер

Тоа е коњ мал и робустен многу прилагоден на одење по планините, чија висина се движи од 137 см до 152 см. Неговиот капут, секогаш паломино, може да има нијанса од светли до потемни нијанси. Во некои случаи, делот од стомакот е полесен од остатокот од телото.

Исланд

Оригинална раса од Исланд. Иако нивниот низок раст наликува на коњчето (нивната висина е помеѓу 125 см и 145 см), тие се сметаат за соодветни коњи. Тоа е единствената раса на коњи од оваа земја.

Исландски коњ

Наоѓаме референци во XNUMX век кои ни кажуваат за тоа како овие коњи биле предмет на обожавање во нордиската култура. За нив се верува дека потекнуваат од скандинавските коњчиња помеѓу XNUMX и XNUMX век. Забележителна карактеристика на овој коњ е неговиот изобилство крзно како што се прилагодуваше на екстремните услови на островот.

Ирски кочан

Оваа раса тоа во моментов живее во Ирска, има нешто неизвесно потекло. Некои ја поддржуваат теоријата дека овие коњи потекнувале од нордиските земји, додека други тврдат дека тие се целосно од ирско потекло. Во секој случај, нивната убавина е несомнена, за што се воодушевуваат, како и за нивната добрина на карактерот.

Ирски кочан еден од најубавите коњи во светот

Тоа е многу добро избалансирана и пропорционална раса, компактен коњ со високо развиени мускули, што го прави многу разноврсен коњ што нуди импресивен печат.

Карактеристика на овие коњи е долго крзно на нозете што се нарекува пердуви и дека покриваат во кацига. Исто така грива и опашка имаат дебело крзно. Тие обично имаат светло сини очи, лескави очи или една од секоја боја. Палтото на овие скапоцени животни може да биде цврсто или насликано како во случајот на претходната слика.

Мустангот

Мустанги или мустанги Тие се диви коњи на Северна Америка. Су крзно Многу се разликува бидејќи е а мешавина од кафе со сини тонови и му дава посебен сјај. Нормално е дека важи за еден од најубавите коњи на светот, не мислите ли?

Коњ од мустанг

Всушност станува збор за бигорни коњи (животни кои бегаат или губат и се прилагодуваат на дивиот живот) бидејќи, на крајот на плеистоценот, коњите изумреја во Северна Америка и беа повторно воведен од шпанските освојувачи од XNUMX век. Нивните предци се андалузиските шпански чистокрвни, арапите или хиспано-арапите. Огромните американски рамнини и отсуството на природни предатори придонеле за нејзино многу брзо ширење. Денес тие се во опасност од истребување, иако зголемената грижа за животната средина и суштествата што ја населуваат, нè тера да бидеме позитивни на ова прашање.

Тие се високо ценети за нивната голема отпорност и сила, тие се прилично компактни примероци кои имаат висина што се движи помеѓу 135 см и 155 см. Што се однесува до неговиот лик, Тие се навистина импулсивни и потполно независни коњаници.

Перчерон

Од покраината Ле Перче во Франција, Расата на коњите Перчерон е препознаена по својата сила и интегритет, како и по својата карактеристична убавина. 

Коњ Перчерон

Коњите произведени во оваа француска провинција имаа широко распространета слава, затоа беше одлучено да се премине коњ по име Jeanан ле Блан со кобила во Ле Перш во 1823 година. Токму од овој пастув се спуштаат сите коњи Перчерон. Исто така се верува дека арапскиот коњ играл фундаментална улога во расата.

Карпеста планина

Раза роден во Карпестите Планини на САД, од каде доаѓа неговото име „Карпеста планина“. Во источниот дел на Кентаки, околу XNUMX-тиот век, се појавил млад коњ, кој наскоро ќе започне да се нарекува „Коњ на карпестите планини“ и од кој произлегува оваа линија на коњи толку ценети во Европа и Северна Америка.

Карпеста планина

Одлично познат по своите чудна пигментација на палтото, со чоколадни тонови на телото, руса грива и руса опашка со сребрени тонови. Карпестата планина ја покрива скоро секоја солидна боја на коњскиот капут, сепак оној опишан погоре се смета за најубав од оваа раса.

Расата е позната, исто така по својата деликатес и добар темперамент, тие се споредуваат со кучиња во нивното уживање во друштво со луѓе.

Други раси кои се сметаат за една од најубавите, иако не ги вклучивме во нашата статија, се: Сина роанка, лужитански коњ, хановер, англиска или пинто раса.

Што мислиш? Што сметате дека е најдоброто од најубавите коњи во светот?

Се надевам дека уживавте во читањето на овој напис исто како што го напишав.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.