Најдобри книги за коњи: романи, прирачници и приказни.

Книги за коњите

За време на историјата, Коњите заземале места од голема важност кај човекот, без разлика дали е во војна, на работа или на слободно време. Тие се портретирани на безброј платна покрај нивните сопственици во монархиски портрети, битки, традиции, бесплатно за едноставно задоволство на оние што го стекнале споменатото дело или го насликале дете за да им го дадат на своите родители.

Литература, која оди заедно со историјата на човечкото суштество, исто така остави дупка за приказните за коњите, и реални и измислени; и да ги споделиме резултатите од студиите на истражувачи, историчари, ветеринари, обучувачи итн. Имаат затоа, бескрајни книги кои се занимаваат со овие суштества за кои сме толку страствени, но денес сакавме да истакнеме неколку.

Романи за коњите

Во овој прв дел од статијата ќе препорачаме три романи каде коњите имаат водечка или многу релевантна улога: едниот раскажан од перспектива на коњаник кој ја раскажува приказната за неговиот живот, другиот се занимава со приказната и авантурите на еден млад ветеринар во средниот век, а последниот за светот на трките со коњи.

Работник (ногуер еднина)Коњ на битка "/]

 • Автор: Мајкл Морпурго
 • Издавач: Ногуер

Стоиме поранона роман раскажан од eyои, коњ што раскажува за неговиот живот за време на Првата светска војна и пријателството што го одржуваше со еден од неговите сопственици: Алберт. Интересно е да се види гледна точка на животното и како различните карактери, коњи и луѓе, комуницираат со него.

Е роман напишан земајќи ги предвид искуствата на ветераните од Првата светска војна и довербата што тие ја дадоа на нивните коњи.

Коњ на битка

Коњ исцелител (голем формат)Коњ исцелител »/]

 • Автор: Гонзало Гинер
 • Уреднички: Денешни теми

Трка 1195 година и Кастилја трепери од напредувањето на муслиманскиот напаѓач. Се соочуваме со приказната која ги раскажува авантурите и лошите авантури на еден млад човек кој стана ветеринар во средниот век.

Младо стабилно момче, Диего Малагон, откако беше сведок на убиството на неговиот татко и киднапирањето на неговите сестри, успеа да побегне на задниот дел од неговата кобила Саба. Пристигнува во градот Толедо каде се среќава со познат ветеринар од Мудејар, Галиб, кој воодушевен од вродениот талент на момчето за лекување животни, го учи моќта и убавината на албеитерија, наука која го проучува заздравувањето на тие животни толку важни за мажите во средниот век: коњите.

Поради недоразбирање со сопругата на Галиб, Диего е принуден повторно да побегне. Beе биде оттогаш, кога, опседнат со спасување на своите сестри и откривање на тајните на науката и знаењето, тој ќе прошета низ утробата на библиотеката на еден кирсенцијански манастир, тој ќе биде дел од група шпиони инфилтрирани во муслиманскиот калифат на Севилја и ќе се бори на турнир за loveубовта кон благородничка.

Исцелител на коњи

Рајот на коњите (БАСКА)Рајот на коњот »/]

 • Автор: Janeејн Смајли
 • Издавач: TusQuets

Новела сместен во светот на тркачките патеки и трките со коњи, истражувајќи се во своите криволичене. Читателот ќе биде пренесен на место полно со адреналин каде што се играат напорите од многу години, пари и дестинации. Е се сретнете најразновидните карактери- Од џокејски чираци до ранџери кои се експерти за комуникација со коњи. Некои карактери тие имаат нешто заедничко: шест чистокрвни коњи, вистинските протагонисти на приказната.

Коњ рај

Покрај овие три дела, сакаме да ве спомнеме и вас уште две наслови исто така интересно како: «Човекот кој шепотеше во ушите на коњите»Од Робертс Монти и«Сите убави коњи»Дел од граничната трилогија на Кормак Мекарти.

Книги за учење за коњите

Во овој дел ќе зборуваме за некои од најинтересните книги кога станува збор за учење за грижата за коњите, историјата и расите.

За раси на коњи:

Коњски раси на светот (НАТУРАЛИСТИЧКИ УПАТСТВА-ДОМАШНИ ANИВОТНИ-КОSИ)Коњски раси на светот »/]

 • Автор: Волфганг Кресе
 • Издавач: Омега

Во оваа книга можете да најдете и да научите за некои 320 раси на коњи, мнозинството е илустрирано за подобро познавање на секоја морфологија. Во прилог на карактеристики, морфолошки опис, способности и историја Од размножувањето на секоја раса, еволутивната и културната историја на коњот е раскажана на почетокот на книгата.

Коњски раси на светот

Уште една книга за раси на коњите, исто така, многу интересно е:

Крајен водич за раси на коњи: Карактеристики, стандарди, анатомија, грижа и психологија (водичи за миленичиња)Дефинитивен водич за раси на коњи: Карактеристики, стандарди, анатомија, грижа и психологија »/] од Консуело Мартин Компс, Ед. Либса.

За обука:

Елементи на дресот. Водич за обука на колтот [шпански]Елементи на дресот. Водич за обука на Фоалот »/]

 • Автор: Курд Албрехт фон Зигнер
 • Издавач: Тикал-Сусаета

Un фундаментална книга за сите оние кои одат во започнете со обука на неговото ждребе. Многу лесен за следење и многу комплетен оттогаш Авторот ја ревидираше и измени основната скала на класична обука и ја прилагоди на модерното време и знаење.

Elements of Dressage, е создаден за да им помогне на обучувачите, возачите и судиите, да разберат како коњот се обучува според класичниот систем, за да се постигне успех во која било дисциплина. Објаснето е како да се користи овој класичен систем на логичен начин за да се постигне солидна физичка и ментална основа кај кој било коњ. Елементи на дресот

Прирачник за возење (Хераклес)Прирачник за возење. Комплетна обука за коњи и возачи. » /]

 • Автор: Британското друштво за коњи
 • Издавач: Hispano Europea

Во овој прирачник, британското друштво за коњи, нуди комплетен метод за обука на коњи и јавачи од најосновно до најнапредно ниво. Позната е тешкотијата да се утврдат строги и брзи правила во врска со обуката на коњи, поради оваа причина оваа книга претставува консензус на мислењата на различни експерти за оваа тема, како одраз на општата визија.Прирачник за возењеДруги интересни книги во однос на обуката тие се «Возење»Од Пјер Чембри,«Центрирано возење»Од Сали Свифт и«Лавиринт на модерен дрес»Од Филип Карл (критика на француски автор на германскиот метод на облекување)

Книги за најмалите

Составивме а избор на книги за помладите навивачи на коњи за да прочитаат интересни приказни и да научат малку повеќе за овие животни. Приказните се наредени од повеќе фантастични приказни, како што е првиот случај, до приказна со голема доза на реалност, која иако е измислена, се заснова на знаење за светот на коњите и неговата историја во одреден временски период, Англија на векот XIX.

Данко, коњот што ги познаваше starsвездите (Портокаловиот пароброд)Данко, коњот што ги познаваше theвездите (+8) »/]

 • Автор: Хозе Антонио Панеро
 • Издавач: Ediciones SM

Синопсис: Данко, кот на Григор, е способен да се води под вездите и има поголема сила од четири коњи заедно. Покрај тоа, тој го разбира јазикот на луѓето, иако се покорува само на Григор. Но, толку многу доблести ќе му ја донесат несреќата на колегата и момчето, затоа што славата на Данко достигнува до ушите на амбициозниот Павирич. Може ли пријателството меѓу двајцата да ги надмине сите тешкотии? А. прекрасен роман со фантастични нијанси што ја отсликува вредноста на наклонетоста и солидарноста.

Данко, коњот што ги познаваше theвездите

Приказна за тажен коњ (Голем камп за возење)Книги од колекцијата Голем камп за возење (+8) »/]

 • Автор: Марија Фореро Калдерон
 • Издавач: Susaeta ediciones

Содржина: Дали сте чуле за а летен камп во кој студентите го поминуваат денот јавајќи коњи среде природа, опкружени со добри пријатели и живеат големи авантури?

Приказна за тажен коњ

Оваа колекција во моментов се состои од шест книги и раскажете ги различните приказни што се случија во овој летен камп. Меѓу сите приказни чии наслови ќе ги оставиме забележани под овој став, препорачуваме «Приказна за тажен коњ» каде што протагонистите ќе му помогнат на Милано, прекрасен сив коњ, да ја врати радоста.

Наслови на колекцијата:

 • Петте амазони
 • Прошталната забава
 • Приказна за тажен коњ
 • Куќа на духови градинари
 • Тајната на Ана
 • Операција: Зачувајте го Прадо Верде

ЦРНА УБАВИНА (ДЕЦА-ОМЕГА ДЕЦА) - 9788428211376Црна Убавина "/]

Овој напис и овој дел ги завршуваме со една од најпрепорачаните книги за оние кои сакаат да прочитаат приказна за коњи и да се запознаат со овој свет.

 • Автор: Ана Сивел
 • Издавач: Омега инфантил

Без сомнение сме порано една од најценетите и најчитаните приказни за животните од неговото објавување во 1877 година. Неговото илустрирано издание на Омега за деца, што е она што го препорачуваме, влијае на светот на коњите пренесувајќи некои основно знаење за коњите, нивната историја, употреба и грижа. Дефинитивно скапоцен камен за најмалите да започнат на овој свет. 

Црна Убавина

Во прво лице, коњот главен лик на оваа приказна, ги раскажува неговите искуства и добри и не толку добри со различните сопственици што ги имал во текот на неговиот живот. Е приказна напишана од автор кој кога била параплегична на 14-годишна возраст научи многу за коњите кои биле негово превозно средство во текот на целиот живот. Оваа приказна инспирираше неколку филмови да бидат најверни на книгата „Црна убавина“.

Постојат многу книги кои ги имаат како протагонисти овие животни за кои сме толку страствени или ја објаснуваме нивната историја или како да се грижиме за нив. Со оваа статија избравме неколку примери за кои сметаме дека се интересни и релевантни во рамките на темата коњи. Дали се осмелувате да прочитате некој?

Се надевам дека уживавте во читањето на овој напис исто како што го напишав.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.