Carane sistem sirkulasi jaran

jaran

Ing artikel saka Dina iki kita ngandhani babagan salah sawijining bagean dhasar kanggo urip: sistem sirkulasi. Lan khusus sing padha karo.

Ahli biologi sing ahli ing kewan iki ujar manawa bisa ditemokake 300 jinis keturunan jaran sing beda. Saben jinis duwe ciri khusus ing tampilan njaba kewan, nanging ing babagan fungsi awak kabeh padha karo berkembang lan bisa digunakake kanthi cara sing padha kanthi kalebu spesies kewan sing padha. Mula, babagan sistem sirkulasi, ora preduli jinis apa, sing bisa ditemokake ing artikel kasebut ditrapake kanggo kabeh jaran, apa wae jinisane.

Apa kita luwih ngerti babagan bagean awak saka kewan sing luar biasa iki?

Fungsi sistem sirkulasi mirip banget karo manungsa uga mamalia liyane. LANSistem sirkulasi kasusun saka sistem kardiovaskular, dibentuk dening jantung lan saluran sing getih kasebut sirkulasi, lan sistem limfa. Organ utama sistem sirkulasi yaiku jantung, sing dadi pompa getih menyang kabeh bagean awak liwat pembuluh getih, arteri lan kapiler. Saliyane, sistem limfatik dibentuk dening pembuluh limfa, dening kelenjar getah bening lan rong organ: limpa lan timus. Iki tanggung jawab kanggo sistem kekebalan organisme mamalia.

sistem sirkulasi jaran

Sumber: pinterest

Sistem kardiovaskular

Sistem iki sing tanggung jawab nyalurake lan nyurung getih supaya ngombe kabeh awak. A Jaran diwasa ukuran sedheng udakara 9 liter getih ing awak Getih penting minangka transporter bahan penting kanggo awak kayata: panganan, oksigen, sel sistem kekebalan lsp. Lan uga mbantu nyuceni awak kanthi ngeterake sampah utawa karbon dioksida. Kaya-kaya ora cukup, iki uga tanggung jawab kanggo ngatur suhu awak.

Sistem iki Iki duwe rong sirkuit, siji sing tanggung jawab kanggo nutupi area paru-paru lan sing liyane nggawa getih menyang sisa awak. Kaloro sirkuit kasebut bunder, wiwitan lan pungkasan ing jantung.

Sirkuit kasebut nuduhake pola ing babagan panggonan sing liwat getih: jantung, arteri, arteri, jaringan kapiler, vena, vena lan jantung.

El sirkuit paru-paru tanggung jawab kanggo pertukaran gas sing ditindakake ing paru-paru. Sirkulasi getih ing wilayah paru-paru duwe peran penting kanggo menehi nutrisi komponen struktural paru-paru, mbangun jaringan paru-paru lan nyebarake oksigen sing dijupuk awak.

El corazón

Jantung digawe saka jaringan otot lan nggambarake wujud sing luwih bunder kanggo manungsa. Jantung jaran diwasa bisa bobote udakara 3,5 kg. Kaya dene mamalia liyane, jantunge jaran kasusun saka papat growong: rong ventrikel, yaiku sing nyurung getih, lan loro atria, sing siji nglumpukake getih saka paru-paru lan liyane saka sisa awak.

Jantung disusun ing antarane ruang interkostal nomer loro lan nomer enem ing posisi sing padha.

Kita wis ngomong babagan macem-macem jinis saluran sing ana ing sistem sirkulasi, saiki kita bakal bisa ndeleng kanthi luwih tliti.

Arteri

Dheweke minangka saluran sing nggawa getih saka jantung menyang organ liya ing awak. Iki tabung kandel amarga kudu tahan tekanan getih sing disebabake pamompa jantung. Ing arteri, ana macem-macem klasifikasi sing mung bakal kita jeneng ing artikel iki, yaiku: gedhe utawa elastis, medium utawa otot, lan cilik utawa arteriol.

Kapiler

Kapiler yaiku pembuluh getih diameteripun cilik banget. Ing antarane, pertukaran molekul ana ing antarane sel jaringan lan getih.. Dheweke disusun kanthi klompok sing diarani jaringan pembuluh darah, sing jembar banget lan nutupi kabeh organ.

Pembuluh getih

Dheweke duwe struktur sing meh padha karo arteri lan uga diklasifikasikake miturut ukurane dadi: vena gedhe, vena medium lan vena utawa vena cilik. Urat medium, kanthi ukuran udakara 10 mm, paling akeh.

Urat vena Dheweke tanggung jawab kanggo nggawa getih saka kapiler getih menyang jantung. Apa sing kasebut umume ngangkut sampah lan karbon dioksida. Ana sawetara pangecualian kayata pembuluh getih paru sing tumindak oksigen kanggo disebarake.

Sistem limfatik

Saluran limfatik nggawa limfa, cairan sing dikumpulake ing jaringan lan organ ing awak lan disimpen ing vena gedhe.

Sistem limfatik yaiku tanggung jawab njaga keseimbangan cairan kanthi ngilangi cairan interstitial sing berlebihan kanggo getih, uga tanggung jawab kanggo kakebalan kanggo tumindak minangka filter tumrap kuman sing beda-beda sing mlebu awak lan kanthi mangkono njamin pertahanan kekebalan awak. Iki uga mbantu sistem kardiovaskular kanthi ngontrol tekanan getih vena lan arteri.

Yen sistem iki bisa digunakake kanthi ora bener utawa rusak, mula penyakit limfatik sing diarani limfangitis katon.

Lifangitis bisa uga ulcerative (penyakit infeksi bakteri) utawa epizoosis (penyakit infeksi jamur).

Rong organ dhasar digawe ing sistem limfa: limpa lan timus. Sing arep dikandhani luwih akeh.

Limpa

Iki minangka organ limfatik paling gedhe lan yaiku sing tanggung jawab kanggo fungsi kekebalan lan hematopoietik. Irigasi kuat dening sistem getih, mbusak sel getih abang sing rusak saka sirkulasi lan nahan sel getih bebarengan.

Timo

Organ bilobed iki sing ana ing sacedhake jantung, disedhiyakake dening pembuluh getih. Wis na fungsi utama wiwit lair nganti pubertas lan limfosit T diwasa.

Pungkasan, kita pengin nyedhiyakake bagean cilik babagan pentinge pemeriksaan klinis jaran, wiwit Sanajan lesi jantung ora katon kaya spesies mamalia liyane, ana akeh lesi penting sing kudu didiagnosis kanthi bener. Mula, disaranake supaya profesional mriksa jaran kita saben wektu.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.