Gypsy vanner, anu «kuda-kuda Gipsi»

Gipsi vanner

Asal usul breed Gypsy Vanner, kawéntar dikenal salaku «kuda gipsi», éta dimimitian deui ka satengah kadua abad ka-XNUMX. Kulawarga Inggris sareng Irlandia ti etnik gypsy mimiti ngarobih mules anu aranjeunna anggo dina cara tradisional, pikeun kuda. Kuda anu kuat anu sanggup narik gorobag beurat sareng éta ogé berkat kasopananana tiasa ditumpangan gandeng sareng sampurna pikeun babarengan sareng kulawarga.

Éta tepatna ciri sapertos kakuatan nembak na atanapi karakter lemah lembut na, naon parantos ngajantenkeun Gypsy Vanners sumebar ka saluruh dunya.

Hayu urang kenal aranjeunna sakedik langkung saé!

Saatos Perang Dunya II, urang sunda ieu ngamimitian ékspansi Kuring ngaraos biasa dianggo di kebon, utamina mangrupikeun kuda kuda, tapi ogé pikeun kagiatan kuda anu sanés nunjukkeun kagunaanna.

Sanaos parantos nampi nami anu bénten dina sajarahna, anu tetep sareng anu dipikaterang ayeuna nyaéta anu nunjukkeun asal na: Gypsy Vanner atanapi Gypsy Horse.

Ieu mangrupakeun Kacida pikaresepeunana ditingali kusabab kelirna sareng jilidna jambul sareng buntutna. Sanaos aranjeunna tiasa sami-sami alit, éta padetna diwangun, sareng tulang anu kuat, cangkang ageung sareng sendi, sareng watekna stabil. Hayu urang tingali sacara sakedap kana morfologi na.

Salaku aranjeunna?

Anatomi sareng otot kuda ieu ngajantenkeun aranjeunna sanggup narik gorobag beurat tanpa capé. Aranjeunna ngagaduhan jangkungna antara 145 cm dugi ka 155 dina layu (sanaos tiasa dugi ka 168 cm) sareng beuratna dugi ka 635 kg, gumantung kana pola makan sareng kagiatanana. Éta kuda kompak sareng dada lega sareng tonggong pondok. Éta ngeunaan bunderan tukang sareng dimana a ngalipet dina kulit anu khas urang sunda sareng anu di aranjeunna disebat Kancing Apel. Éta proporsi anu saé pisan, henteu ageung teuing atanapi henteu lega teuing.

nu Helm Gypsy Vanner menonjol kusabab ageung, hal anu ngajantenkeun aranjeunna gaduh permukaan dukungan lega. Beuheung cangkéng, sirahna alus.

Tapi hayu urang ngobrolkeun dua ciri dasar tina breed ieu: jas sareng karakter na.

Buluna

Dina pandangan heula, tanpa ragu naon anu paling menonjol sareng narik perhatian nyaéta buluan. Rambutna lempeng sutra nyaéta naon anu nyababkeun urang sunda dianggap salah sahiji pang geulisna tina dunya. The ankles anu embellished tur pinuh dibungkus ku buuk (disebat bulu dina suku) rada panjang anu ngamungkinkeun sato tetep haneut dina tungtung awak. Ieu saéstuna aya gunana di bagéan Skotlandia, Irlandia sareng Inggris dimana éta asalna ti tempat usum tiris tiis. The kandang sareng buntutna panjang, anu terakhir némpél kana taneuh, sareng ku ragrag cairan.

La lapisan dominan tina breed ieu nyaéta pint atanapi pia, dina warna hideung bodas. Bahkan upami tiasa ngagaduhan rupa-rupa warna sapertos gagang atanapi tangkal kastanye, sanaos sok digabung sareng bulu pinto.

Kuda Gipsi

Sumber: youtube

Watekna

Peranna luar biasa pikeun kumaha dirina idéal pikeun ditunggang ku sagala jinis pangendara anu teu ngalaman, hususna pikeun barudak. Maranéhna nyaéta rongkah gaul janten dibandingkeun sareng anjing. Sadaya karakteristik karakterna sareng kalembut sareng kagunaanna dina fungsi atanapi tugas anu tiasa dilakukeun, nyaéta anu ngajantenkeun breed ieu ngagaduhan kasuksésan anu hébat di sadunya.

Éta kedah ditambihan, ogé salaku ciri, éta parantos ditingalikeun ku para ahli, yén éta salah sahiji jenis kuda anu nunjukkeun kecerdasan anu langkung ageung. Ieu salah sahiji alesan kunaon a beungkeut silaturahim antara sato sareng anu bogana, éta ku ras séjén teu mungkin pikeun ngahontal. Éta ogé disebat kuda barudak kusabab lemah lembut sareng luhur pisan.

Historia

Kira-kira 1850 Kulawarga Roma anu cicing di Inggris sareng Irlandia aranjeunna mimiti nganggo kuda ngaganti mules anu biasa digunakeun pikeun ngerekék kafilah. Salami langkung ti saratus taun, gypsies khususkeun diri pikeun Milih beternak spésimén pikeun nyiptakeun anakan kuda anu cocog sareng paménta sareng kabutuhan anjeun. Nya dina sataun 1996 nalika anu disebut «kuda Gipsi» ngawangun hiji breed resmi disebut Gypsy Vanner.

Tujuanana nya éta pikeun nyiptakeun kuda anu unik. Sasatoan sanggup narik gorobag beurat na sadidinten tuang sareng nginum ngan sakedik. Dina waktos anu sasarengan, aranjeunna hoyong janten cukup jinak pikeun diurus ku anggota ngora tina kulawarga. Sareng, upami éta henteu cekap, éta mah kagungan faktor estetika anu matak, ku sirah anu disaring sareng jas anu moal ngantepkeun anjeun teu paduli. Kuda pikeun gypsies ieu mangrupikeun simbol status anu hadé di masarakat, janten aranjeunna nempatkeun seueur dorongan dina nyiptakeun urang sunda.

Kuda Gipsi

Detil anu panasaran tina breed ieu nyaéta nalika gypsies nyetél aranjeunna pikeun narik karanjang, kuda éta henteu lirén dugi dugi ka tujuanna. Aranjeunna tiasa ngarambat sajumlah kilométer. Éta kuda didamel kanggo draf, sanaos ayeuna éta parantos diadaptasi kana sadel, janten kuda tunggang gunung anu raoseun pisan.

Hasilna, tanpa ragu, éta suksés. Ayeuna, kumaha aranjeunna kéngingkeunana? Rupa-rupa panilitian kana asal usul urang sunda parantos ngungkabkeun yén aranjeunna nampi pangaruh kuda Shire sareng Clydesdales. Nanging, mamang tetep, kumargi gypsies tetep nyumputkeun spésimén anu aranjeunna anggo pikeun pembibitan sareng penjabaran tina breed anu hoyong dihontal.

Di 1996 Gypsy Vanner Horse Society didirikeun, dibarengan ku buku stud munggaran urang sunda.

ayeuna, urang sunda beuki nyebar sareng beuki ngaapresiasi. Éta sacara umum dianggo pikeun paméran kusabab éstétika anu ngirut anu kantos urang carioskeun.

Kuring miharep anjeun resep maca tulisan ieu sapertos kuring nyeratna.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.