Federata Spanjolle e Kuajve: Origjina dhe veprimtaritë

Federata Mbretërore Spanjolle e Kuajve

Në artikullin e sotëm do të flasim për Federatën Mbretërore Spanjolle të Kuajve, origjinën e saj dhe disiplinat dhe aktivitetet e kalërimit me të cilat ata punojnë.

Por së pari le të flasim pak për botën e kalorësisë, pasi dihet mirë se Kali ka zënë një pozitë të rëndësishme midis njerëzimit edhe pse funksionet e tij kanë ndryshuar gjate viteve. Gati për të mësuar pak më shumë?

Historia e kalorësisë

Shpejtësia e kuajve i bëri ata pre të vështirë për njeriun nomad parahistorik dhe atyre iu desh të drejtoheshin në prita për t'i kapur dhe për t'u ushqyer me mishin e tyre.

Më vonë, kur njerëzimi vendoset dhe fillon të punojë tokën dhe bagëtinë, ai e kupton që kali mund të jetë një mjet pune shumë i dobishëm. Kështu kjo kafshë u bë një jetë vitale për njerëzimin.

Kuajt Ato përdoreshin për punë blegtorale dhe bujqësore, stilolaps también për të bërë luftë. Një nga kuajt më të famshëm brenda ushtrive të kalorësisë do të ishte Bucephalus, nga Aleksandri i Madh. Për këtë funksion të kalit të luftës shpikja e stapes Ishte shumë e rëndësishme.

Precedentët dhe fillimi i kalërimit si një sport

Në Mesjetë, kalorësit që u trajnuan në Shkollën e Kalorësve ose Kalorësinë Spanjolle fituan prestigj të madh. Me kalimin e kohës Lojërat dhe turnet me kalë u bënë më të përhapura, hipja në kal u shfaq si një sport. Rekreacionet e këtyre turneve vazhdojnë të bëhen siç mund të shihet në imazh.

Kali_tournament

La Shkolla e parë e hipjes u shfaq në Itali në 1539. Përgjatë shekujve, teknika të ndryshme u shfaqën në artin e kalërimit, të tilla si sjellja elementare e përkuljes kur kali kërcen (një teknikë e prezantuar në 1902).

En 1921 u themelua Federata Ndërkombëtare e Kuajve (FHI), duke miratuar rregulloret e garave ndërkombëtare, Lojërave Olimpike dhe disiplinave të tjera mbi kal. FHI u krijua nga përfaqësues të tetë federatave kombëtare: Belgjika, Danimarka, Franca, Italia, Japonia, Norvegjia, Suedia dhe Shtetet e Bashkuara. Tani ekzistojnë 134 federata të lidhura në FHI.

Krijimi i Federatës Mbretërore Spanjolle të Kuajve

22 qershor, 1901 Shoqëria Spanjolle e Kuajve u themelua në Madrid kryesuar nga Duka i Uceda. Kjo ngjarje shënoi fillimin e asaj që do të bëhej Federata Mbretërore Spanjolle e Kuajve. Vendi i zgjedhur për krijimin e klubit do të ishte në tokat e malit të El Pardo, prej 64 hektarë shtrirje.

Në janar 1908 me kërkesë të klubit, Mbreti Alfonso XIII i dha atij titullin Mbretëror, duke e quajtur veten pas kësaj "Shoqëria Mbretërore Spanjolle e Kuajve të Madridit".

Në fillim të vitit 1936, klubi i vendit u krijua dhe punonte shumë mirë, megjithëse Lufta Civile ndikoi në zhvillimin e jetës së klubit dhe gjithashtu në mjediset e tij. U deshën katër vjet për të ndërtuar përsëri objektet. Toka u prek dhe u zvogëlua pasi disa prej tyre u bënë pjesë e Ministrisë së Bujqësisë. Isshtë e vërtetë, megjithatë, se vetë Ministria menaxhoi me Këshillin e Qytetit të Madridit cedimi i tokës afër La Zarzuela.

Aktivitetet u rifilluan dhe Shoqëria Mbretërore Spanjolle e Kuajve dhe Klubi i Vendit u bashkuan me statutet e reja, duke e quajtur veten që nga ai moment Federata Mbretërore Spanjolle e Kuajve. Ishte nga ky moment, në 1942, që u promovua rindërtimi i objekteve i Federatës Mbretërore Spanjolle të Kuajve, duke filluar një kohë shkëlqimi që do të zgjaste deri në vitet '70.

Në 1983, të drejtat mbi tokat që kishin në autostradën Castilla u shuan, ata filluan një kërkim për toka të reja. Në 1990 blihet një fermë në San Sebastián de los Reyes dhe filloi puna në ato toka për të gjetur objektet e reja.

Klubi vazhdon zhvillimin e tij në këto ambiente që nga hapja e tij në 1997.

Aktivitetet ose disiplinat e kryera

Gjyqet e kalit

Bastisje

Disiplina e përbërë nga për të provuar shpejtësinë, aftësinë dhe rezistencën fizike dhe mendore të kalit dhe kalorësit. Të dy duhet të kalojnë distanca të mëdha nëpër terrene të ndryshme, në harkun e një dite. Kalorësi duhet të dijë të matë përpjekjen e bërë nga kali i tij. Në fund të garës, pulsimet e kafshës maten dhe nëse ato janë mbi ato që lejohen, kalorësi eliminohet nga prova.

Kalërimi i punës në kalë

Më shumë sesa një disiplinë, është procesi i punës së kalit dhe kalorësit, trajnim me qëllim rritjen e aftësive që ka kafsha dhe përvetësimin e aftësive të reja për punë me bagëti në fushë. Ka gara kombëtare të kalorësisë së punës që konsistojnë në zhvillimin e katër teste, individualisht ose në ekipe: Stërvitje, Manovrim, Shpejtësi dhe Larg lopës.

Stërvitje

Kjo është një nga disiplinat olimpike. Kjo bazuar në harmoninë midis kalit dhe kalorësit të tij, duke kryer lëvizje të ndryshme me shumë vështirësi themeluar në një program. Kuajt lëvizin anash, kthehen nga vetja, ekzekutojnë Passage ose Piaffe, në një pistë 20m x 60m, nën vëzhgimin e gjyqtarëve. Megjithëse disa lëvizje janë të natyrshme për kafshët, ato kërkojnë trajnim dhe përgatitje të gjerë.

Artikulli i lidhur:
Bëni një disiplinë olimpike

Stërvitje

Konkurs i plotë

Konkursi i plotë është një disiplinë që grupon disiplinat e stërvitjes, tregon kërcimin në udhë dhe kryq.

Kjo disiplinë kryhet për tre ditë gjithnjë me të njëjtin kal, e para prej të cilave fillon me stërvitje, e dyta me një provë në distancë të gjatë dhe e fundit me provat e kërcimit në pistë.

Dressage Cowgirl

Dressage Cowgirl përbëhet nga kryerja e një seri të ushtrime të nxjerra nga ato që kryhen në punën me bagëtinë. Këto ushtrime kryhen brenda një katërkëndëshi.

Goditje

Kjo disiplinë vjen nga gara e plotë e hipjes, me përjashtim që në këtë rast përdoret një karrocë e tërhequr nga kuajt ose ponitë.

Ekzistojnë tre kategori: pemë limoni (një kal), trungje (dy kuaj) dhe e katërta (katër kuaj). Konkursi i autostopës është i përbërë, siç e pamë në konkursin e plotë të hipjes, nga tre teste: Dressage në unazë 40m x 100m ku bëhet një rishikim i caktuar, gjykuar nga një juri që vlerëson fleksibilitetin, rregullsinë, drejtësinë, kontaktin, drejtimin, takimin dhe nënshtrimin. Testi i dytë është a Vrasës, një provë e rezistencës përmes një kursi me pengesa natyrore dhe artificiale, në të cilin fitues është ai që përcakton kohën më të mirë. Testi i fundit është menaxhueshmëria, ku janë rregulluar pengesa të ndryshme të thjeshta, të tilla si kone ose topa) ose të shumëfishta. Në këtë rast, vlerësohet të mos rrëzohen pengesat e përmendura dhe vula e kohës që çdo garues kryen.

Ponitë

Aktiviteti me ponitë është rritur në Spanjë për disa vjet, kjo do të thotë që të vegjlit mund të montojnë kafshë me një madhësi më të përshtatshme. Aktiviteti që zhvillohet me ponitë Shkon nga kalërimi bazë në kërcim së larti ose konkurrencë e plotë.

Frenim

Kjo disiplinë është një sport kuajsh, brenda disiplinave të Monta Western, në të cilën kalorësi dhe kali duhet të kryejnë një seri manovrash që ekspozojnë aftësitë e kafshës.Kalorësi duhet t'i kushtojë vëmendje të veçantë shpejtësisë, një kërkesë në secilën prej manovrave, të cilat përcaktohen nga një model. Në këto prova kali duhet të jetë gjithmonë i vëmendshëm dhe i gatshëm për udhëzimet e kalorësit të tij. Vlerësohet qëndrimi, butësia, finesa, shpejtësia, autoriteti dhe shpejtësia e kalit.

Kërcimi i pengesave

Kjo disiplinë përpiqet të ngasë një kalë kurs pengesash i bërë me shufra. Për të kryer si duhet këtë disiplinë, të gjitha pengesat duhet të kalohen pa rrëzuar asnjë nga shufrat e rregulluara.

Kurset e pengesave kontestohen me shkallë të ndryshme: prova me kohë, gjuetia, fuqia ose me një kronometër për shembull. Ata gjithashtu klasifikohen në grupe të ndryshme në varësi të lartësive, midis 1,10 dhe 1,60.

Shko_kontest

trec

Në këtë disiplinë, aftësia e kalorësit për të performuar turne kuajsh nëpër fshat.

Kali i kalit

Mali i kalit është një lojë ku dy ekipe, me gjashtë anëtarë të hipur mbi kalë, secila, përballen me njëra-tjetrën. Duke mbajtur një top me gjashtë doreza lëkure, ata duhet të marrin numrin maksimal të golave ​​në shportat e ekipit kundërshtar. Kjo duhet të bëhet me ndërhyrjen e të paktën tre anëtarëve të ekipit sulmues në secilën lojë, duke mbledhur topin pa zbritur nga kali.

Para-kuajve

Është Stërvitje e adaptuar, ajo është një disiplinë Paraolimpike që nga viti 1996. Parimet e përgjithshme janë të njëjta me veshjet. Kalorësit, për të vlerësuar ndikimin e aftësisë së kufizuar të secilit individ, duke ndjekur parimin e diversitetit, duhet të kryejnë të ashtuquajturin "Klasifikimi i Aftësisë së Kufizuar për Sportin". Kjo është bërë në mënyrë që konkurrenca të jetë sa më e drejtë.

Rrokullisje

Disiplinë që mund të përcaktohet si gjimnastikë në kalë galopant. Kali drejtohet nga një litar nga një shofer. Isshtë një sport dhe art mjaft konkurrues dhe një nga ata që njihet nga Federata Ndërkombëtare e Kuajve.

Përveç kësaj, nga të gjitha këto disiplina, Federata Spanjolle e Kuajve kryen gjithashtu turizëm kuajsh.

kali_ turizmit

Federata autonome

Ekzistojnë federata të ndryshme rajonale të tilla si: Federata Andaluziane e Kalërimit ose Federata Aragonese e Kalit. Pra, nëse dëshironi të zgjeroni informacionin në lidhje me zonën tuaj gjeografike, ju rekomandojmë që të konsultoheni me faqen specifike të federatës së autonomisë tuaj.

Shpresoj se ju ka pëlqyer të lexoni këtë artikull po aq sa unë duke e shkruar.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

bool (e vërtetë)