Витамини и хранливи материи за коњите

витамини и хранливи материи за коњите

Во животинскиот свет, на секој од видовите му треба избалансиран придонес на хранливи материи за правилно развивање, за да може да ги извршува секојдневните активности и, во крајна линија, да биде во добра здравствена состојба. Коњите не се исклучок и им треба внес на витамини и други хранливи материи за да бидат здрави.

Кога зборуваме за хранливи материи, ние се осврнуваме на одредени компоненти кои се неопходни, како што се протеини, минерали, вода, влакна, витамини, итн. Овие хранливи материи обично стигнуваат до животното преку храна, затоа урамнотежената исхрана е неопходна.  

Ајде да видиме кои од нив се неопходни за нашите коњски коњи.

Витамини

На пазарот можеме да најдеме голем број додатоци на витамини за коњите. Како и да е, пред да започнеме да им ги даваме на нашите животни, важно е да не информирате за нивните компоненти, за што служат и дали навистина му требаат на нашиот коњ.

на Витамини се најпродаваните хранливи материи кога се администрираат преку додатоци, тоа е затоа што тие се поврзани со значително намалување на болестите кај коњите. Но, покрај тоа што е најпродаван, тој е најлошо користен.

Многу е важно да се напомене тоа со урамнотежена исхрана не треба да треба да се одлучувате за додатоци освен во одредени случаи или во некои периоди на поголема работа или вежбање. Ако нашето животно бара дополнителен придонес, како општо правило, тоа ќе се докаже на некој начин. И во случај на желба да дадеме додаток што предвидува зголемување на вежбањето или работата на нашиот коњ, подобро е консултирајте се со ветеринарни професионалци пред да започнеме да администрираме додатоци, бидејќи вишок витамини или одредени хранливи материи можат да бидат штетни. 

Витамините се органски соединенија што можеме да ги најдеме поделени во две групи според нивната растворливост: растворливи во масти или растворливи во масти (витамини А, Д, Е и К) и растворливи во вода или растворливи во вода (витамин Ц, група Б а остатокот). Првите имаат побавна елиминација и можат да се задржат со телесни масти, додека вторите брзо се елиминираат преку урината, што ги прави помалку токсични.

Ок сега Кои витамини се неопходни за одржување на здравјето и активноста на коњите?

Јадење коњи

Витамин А

Овој витамин е добро познат по своите критична улога во видот, но исто така, тоа е многу важно во диференцијација на клетките, во репродукција, ембриогенеза, раѓање и развој на ждребот и, како сето ова да не е доволно, интервенира во имунолошкиот одговор против инфекции. 

Важно е да се обрне внимание вишок на овој витамин е штетен за коските, правејќи ги и кршливи предизвикува тератогенеза и ексфолијација на епителија. 

Како што можеме да видиме, сè е добро во својата соодветна мерка, па оттука и важноста да се осигураме што и кога им даваме на нашите животни и да се консултираме со професионалци.

Витамин А може да се најде во одредена храна како што е про-витамин А (ретинол, бета-каротен) што еднаш проголтан, се трансформира во витамин А. Оваа храна е добиточна храна, особено кога е зелена.

Витамин B1

Исто така наречен тиаминЕ од суштинско значење за контракција на мускулите и затоа е поврзана со метаболизмот на јаглени хидрати. Недостаток на овој витамин може да вклучува мускулна некоординираност, тремор, слаб апетит и што тоа повлекува како губење на тежината.

Каде се наоѓа овој витамин? Во повеќето житни култури и особено во пивски квасец.

Житарици

Витамин B2

Исто така наречен рибофлавин, витамин е тој Вклучен е во метаболизмот на енергијата и антиоксидантните одбранбени механизми.

Вистина е дека кај коњите не се ценети специфични знаци предизвикани од нивниот недостаток, но имало случаи на конјунктивитис како еден од симптомите.

Можеме да ги најдеме во голема концентрација во мешунките, добар пример е луцерка, а исто така и кај некои житни култури иако во помала концентрација.

Витамин Ц

Витамин Ц или аскорбинска киселина е важен за антиоксидантните функции Бидејќи ги штити респираторните ткива, затоа е важно да се спречат респираторните заболувања и да се намали заморот од вежбање.

Коњите можат да го асимилираат овој витамин од гликоза.

Интересно е да се даваат додатоци на овие витамини кога нашите коњи се над 20-годишна возраст, биле подложени на опструктивни респираторни процеси или одредени операции.

Витамин Д.

Овој витамин помага при асимилација, регулација и бубрежна екскреција на калциум и фосфор, покрај мобилизацијата на обете во коските.

Недостаток на овој витамин може да доведе до малформации на коските поради недостаток на калциум и фосфор. Додека вишок би предизвикал калцификации на меките ткива.

Овој витамин може да се синтетизира од кожата на коњите по изложување на сончева светлина.

Ако се дава во додатоци, погодно е да се снабдува со калциум и фосфор во сооднос од 1.5 до 2 делови на калциум до 1 фосфор.

ждребе на сонце

Витамин Е

Одлично познат по своите антиоксидантна функција. Овој витамин ги штити липидите на клеточните мембрани и мускулите, што ги спречува да оксидираат. Исто така, интервенира во имунолошкиот одговор и енергетскиот метаболизам. Затоа помага да се намали вкочанетоста и е многу се препорачува за конкурентни коњи.

Недостаток витамин Е. може да предизвикаат различни болести како што се болести на бели мускули кај ждребиња или дегенеративни заболувања на 'рбетот.

Каде го наоѓаме? во многу видови храна како што се свежи треви, зелени фуражи во висока концентрација и помалку концентрација во житарките. Растенијата имаат поголема концентрација на витамин Е колку се помлади.

Витамин Е, заедно со селен, може да се администрира за да се спречи оксидативно оштетување на клетките.

Мора да се земе предвид дека селенот може да биде токсичен, но за ова ќе треба да му даваме на нашето животно неколку дена и голема количина. Затоа е тешко да се напие коњ. Дури и со сè, и ние ќе го повториме неколку пати во текот на написот, клучот е во рамнотежата на исхраната на животното и додатоците што се дадени доколку е потребно.

Витамин К.

Овој витамин Се користи за генерирање на црвени крвни клетки, за процеси на коагулација, исто така е познато по ова како анти-хеморагичен витамин.

Многу ретко се наоѓаат недостатоци на овој витамин и затоа не можеме да зборуваме за неговите последици.

Форасите имаат голема количина на концентрација на овој витамин иако може да се најде и во житарките.

сточна храна

Минерали

Минералите се уште една од основните групи на хранливи материи што им се потребни на нашите коњи. Тие се неопходни за раст и развој на коските, покрај тоа, тие се одговорни за правилна циркулација.

Основните минерали во исхраната на нашите коњи се:

 • Calcio, да има коскена структура и јаки заби и за правилни функции во крвта и мускулите.
 • Натриум хлорид, од суштинско значење во телесните течности и крвта.
 • Кобалт, за синтеза на витамин б12.
 • Бакар, фундаментално заедно со железо.
 • Фосфор, за правилна рамнотежа на калциумот и за поправка на ткивата.
 • Железо, за формирање на хемоглобин. Бидете внимателни бидејќи неправилната употреба на додатоци на железо може да стане токсична.
 • Јод, помага за правилно функционирање на тироидната жлезда.
 • магнезиум, за тонусот на мускулите и правилниот развој на скелетот.
 • Манган, важно за функцијата на репродукција и за структурата на коските.
 • Калиум, важно за црвените крвни зрнца и мускулните клетки, како и метаболизмот на јаглени хидрати.

Како да знаеме дали на нашиот коњ му треба снабдување со витамини?

Прво на сите е да погледнеме во исхраната на нашето животно, да анализираме што јаде и какви хранливи материи обезбедува. За да го постигнеме ова, ќе обрнеме внимание на хранливите информации што ги дава производителот на добиточна храна, земајќи ги предвид променливите полот, големината, возраста итн. на секоја коњаница.

Ако диетата обезбедена за нашите коњски коњи е избалансирана, најверојатно нема потреба од дополнителен придонес освен во многу важни моменти од напорна работа, многу вежбање или здравствени проблеми.

диета со коњи

Нема валидна шема за коњите, бидејќи секое животно е единствено и има уникатни околности и потреби. За оваа причина, ние ја нагласуваме важноста на консултација со професионален ветеринар.

Ако можеме да препорачаме некои општи упатства: 

до спортски коњи, На пример, тој Внесот на витамини мора да биде многу комплетен.

En коњи кои обично се наоѓаат во штали, хранливите материи што ги добиваат од сено и луцерка имаат тенденција да останат слаби. Во овие случаи, може да се препорача дополнително снабдување со витамини.

За ждребиња потребно е да имаат диета што им обезбедува витамини А, Ц и Д покрај калциум и фосфор. Од друга страна, во коњи за возрасни, покрај трите претходни витамини, цинкот е многу неопходен.

На коњи кои можат слободно да пасат, обично не им се потребни дополнителни додатоци освен во одреден период на натпреварување или работа.

пасечки коњ

Честа грешка е обично да се даде додаток за решавање на специфичен проблем како што е биотин за кациги. Сепак, сите хранливи материи се меѓусебно поврзани, бидејќи тие работат заедно. Затоа ја потенцираме важноста на правилна и урамнотежена исхрана. И, во случај на потреба да имате дополнителни додатоци, претходно изберете ги опциите што ни нудат мешавина од витамини и минерали.

И пред сè, не греши во давањето на нашиот коњ вишок додатоци бидејќи видовме дека може да биде штетно.

Се надевам дека уживавте во читањето на овој напис исто како што го напишав.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Хозе Антонио dijo

  Барам витамин за коњи, тие се многу слаби и слаби, имам кобила со теле и бремена.