Американски коњи: главни раси

. американски коњи

Пред да зборуваме за американските раси на коњи, ајде да направиме неколку кратки удари во историјата на коњите во Америка. Познато е дека во праисторијата, за време на плеистоценот имало коњски староседелци во скоро цела Америкаи дека територијата што одговара на регионот на Пампеја била особено богата со овие животни.

Но, доаѓањето на човечкото суштество пред повеќе од 11.000 години се чини дека беше еден од одлучувачките фактори во истребување на коњите Индијанците. Beе помине многу време, за време на освојувањето на Америка, кога шпанските освојувачи го воведоа ова прекрасно животно кои се раширија низ целиот континент од XNUMX век. Малку по малку, коњите од другите земји, како што се Англија или Франција, пристигнуваа во Америка и, jЗаедно со шпанските коњи кои веќе ја населуваа американската земја, се формираа нови раси; Раси на американски коњи.

Нацрт за американски крем

Американскиот нацрт за крем, е единствената раса на коњски влечки развиен во Соединетите Држави што постои денес. Призната е по својата карактеристика крзно во крем боја или златен шампањ, и за неговото килибарни очи.

Нацрт за американски крем

Извор: youtube

Со механизацијата на работата на обработување, примероците од оваа раса значително се намалија во текот на неколку децении пред 1982 година, кога се сфати дека расата може да се изгуби. Оттогаш расте бројот на регистрирани коњски нацрт на Американски крем (регистар на раси е создаден во 1944 година), иако сепак е мала бројка.

Appaloosa

Се смета за еден од најдобрите коњи во светот за патување на долги растојанија, лесно се разликува по неговиот особено крзно со крзно, Има темни области прошарани со розова кожа и резултира со појава на пеги.

Според археолошките истражувања, се вели дека ова раса доаѓа од азискиот континент и е воведен во Америка од Шпанците од приближно 1519 година.

Appaloosa

Име „Апалооса“ потекнува од реката ПалузДека помина низ земјите на Индијанците од Нез Перце. Овие староседелци биле тие што го откриле добриот карактер, благородноста, силата и големата разноврсност на овие коњи со таков дефинирачки шарен мантил. Тоа беше идеален коњ за активности на Нез Перс, како што се лов или војна, и поради оваа причина тие почнаа да ги размножуваат и припитомуваат.

Од крстот помеѓу коњот Апалооса и арапскиот коњ, произлегува АраАпалооса. Некои Коњи со висок отпор кои се многу соодветни како коњи од овци, во натпревари и рации.

Со висина која се движи помеѓу 142 см и 152 см, оваа раса има од Апалооса рафинираните форми и пози на арапската раса, со мала глава, висока опашка и благодатни движења, но Покрај тоа, тој го има карактеристичниот забележан слој на Апалооза. AraAppaloosa е полесна и рафинирана од Appaloosa повеќе од типот четвртина коњ.

Коњ од кочија кожа

Коњот од Бакси е а Американска раса која во моментов се одгледува главно во она што се смета за нејзино место на потекло: Калифорнија. Тоа е жилава, силна и отпорна раса, многу погодна за каубојска работа.

Кожичка

Тие се коњи со висина помеѓу 145 см и 155 см, од телото компактен и избалансиран, со заоблени форми. Има кратки и тенки екстремитети, иако многу отпорни.

Нивното крзно има тенденција на жолтеникави и црвеникави бои главата палто светло tawny. Карактеристика на Кожата е тоа што тие ја имаат опашката и црната грива, исто така Линија, нормално добро, исто така црно тече по грбот од гребенот до опашката.

Креолски коњ

Креолскиот коњ е а коњска раса карактеристика на Јужниот конус, но дистрибуирана низ цела Америка, иако се развива различно во секоја од земјите на континентот. Секоја година има повеќе кои го подигнуваат, тие го користат и за тешките задачи на теренот и за време на нивните мигови.

Креолски коњ

Племињата на јужниот дел на Чиле и областа на сржта отишле во источните рамнини привлечени од дивите коњи што ги населувале и почнале да ги носат во нивните земји за да ги припитомат на свој начин. Овие коњи еволуирале прилагодувајќи се на средината во која живееле и биле прекрстени со други раси сè додека не го пронашле сегашниот креолски коњ. Тие се рустични животни, со голема сила и мускули кои можат да имаат скоро секаков вид на палто.

Креолската раса на коњи беше пред губење нивното размножување е занемарено со пристигнување на нови коњи, нови употреби итн. Но, во Во 1910 година, Чилеанскиот оддел за одгледувачи на коњи беше создаден во Чиле, а закрепнувањето започна под генеалошки запис на оригиналниот креол од креол.

Надворешни банки коњ

Коњот на надворешните банки е раса на див коњ дека живее на островите на надворешните банки на Северна Каролина. Стада може да се најдат на островот Окракок, банките Шеклфорд, банките во Куритаук и во светилиштето на устието Рејчел Карсон.

Надворешни банки коњ

Потомци на шпански коњи, тоа е раса на коњи која може да стане дива откако ќе преживее бродолом или ќе биде напуштена или ќе избега во некои од експедициите предводени од Лукас Васкез де Ајлон или Сер Ричард Гренвил.

Тие се коњи мал, робустен и послушен карактер дека Тие се прилагодија на животот на островите и пливаат меѓу нив во потрага по свежа вода и свежи треви.

Перуански коњ Пасо

Перуанскиот коњ Пасо е а родна раса, како што сугерира името, од Перу. Тоа е раса познат повеќе од четири века и дека растел во други земји од Јужна Америка како Колумбија или Порто Рико, а исто така и во САД.

перуански коњ пазо

Со висина од околу 145 см, се соочуваме со а Коњ од средна до мала големина, со компактно, широко и многу мускулесто тело. Нивните екстремитети, иако кратки, се многу силни. Вратот, добро пропорционален на остатокот од телото, завршува со широка и рамна глава која има многу експресивни очи.

Иако можеме да ги најдеме скоро сите сорти на слоеви, бојата на костен и костен преовладува во нивното крзно.

Милја четвртина

El Четврт коњ или четвртина коњ, тоа е раса на коњи по потекло од САД особено погоден за кратки трки, поточно за оние на 402 метри од каде го добива своето име. Се вели дека тоа е коњот на оние каубои и селани кои живеат и умираат качени на нивните коњи. Да се ​​биде извонреден коњаник како каубојски коњ и на сите видови на натпревари и изложби поврзани со родеоа.

Тоа е раса на коњи со најмногу регистрирани животни во светот, повеќе од 4 милиони, ова го прави една од најпопуларните раси на коњи.

Четвртина од четвртина милја

Сегашните четвртини се кратки (помеѓу 143 см и 160 см) и цврсти, со мускулна градба и големи и широки гради. Тие имаат еден одличен спортски и работен капацитет, да се биде познат по нивниот брз старт, нивната способност во кривини и запирања, нивната брзина на кратки растојанија, нивната интелигенција и добро однесување

Морган

Расата Морган е една од првите раси на коњи развиена во САД. Затоа, влијаеше на многу од расите во земјата, како што се коњот четвртина, коњот за шетање Тенеси или коњот со стандардна раса. Што повеќе, беше извезена во многу земји во текот на XNUMX и XNUMX век. И во САД, како и во Европа и Океанија, оваа раса се одгледува и развива. Во 2005 година беа проценети повеќе од 175.000 XNUMX коњи Морган низ целиот свет.

Американски стол Морган

Расата Морган е типична за државите Вермонт и Масачусетс. Станува збор за коњи компактен и рафиниран со крзно, нормално, црна или кафеава, иако тие можат да презентираат различни слоеви, вклучително и пинот. Тие се многу познати по нивната голема разноврсност и користени во различни дисциплини. Тие исто така биле воени коњи за време на Американската граѓанска војна.

Како што веќе видовме со Апалооса, при преминување на Морган со арапскиот коњ се појавува нова коњаница Мораб. Со цел да создадат раса на лесни коњи кои се исто така способни да работат на фарма, тие започнаа да ги преминуваат овие две раси. Од 1880 г.. Дури во 1973 година беше регистриран првиот коњ Мораб, пред овој датум тие беа регистрирани во регистарот на раси Морган.

Комбинирање на елеганција и моќ, сегашниот Мораб е многу погоден за изложбени натпревари по својата привлечност. Покрај тоа, за нејзините Добар карактер Тоа е добра коњаница за возење во слободно време и како умерен работен коњ.

Мустангот

Се разбира, тие не можат да изостанат дивите коњи на Северна Америка: На мустанг или мустанг. Оваа коњска раса се смета за една од најубава во светот. Во нивните слоеви, тие можат да презентираат голема разновидност на нијанси, сепак, su најкарактеристичен капут е оној кој Меша кафеави тонови со сини тонови, што му дава на животното уникатен сјај. Овој капут е токму една од најценетите естетски карактеристики кај овие коњи.

Мустангот

Тие се високо ценети за нивната голема отпорност и сила, тие се прилично компактни примероци кои имаат висина што се движи помеѓу 135 см и 155 см. Неговиот импулсивен и апсолутно независен карактер карактеристично е за дивите коњи. 

Во реалноста, овие коњи започнаа како бигорни коњи, животни кои се прилагодиле на дивината, откако избегале или биле ослободени од некоја причина. Огромните американски рамнини и отсуството на природни предатори придонеле за нејзино многу брзо ширење. Денес тие се во опасност од истребување.

Нокота

Коњот Нокота е а раса на канелени и полу-касени коњи што потекнува од лошите земји на Националниот парк Теодоро Рузвелт.

Карактеристика на оваа раса е дека таа е единствената во која роан-сино крзно е многу честа појава, покрај црната и сивата боја. Кај некои родови на телињата, комбинеарните ознаки како бело крзно може да се најдат и на лицето и екстремитетите.

Нокота

Првите коњи од оваа раса биле диви стада кои се изолирале кога се оддалечувале од Дакота. 

Тоа е раса со А. голема прилагодливост на неповолни ситуации, агилна и интелигентна, карактеристики кои му помогнаа да преживее. Бидејќи тие беа трка што се обидоа да ја елиминираат. 

Денес коњи Нокота живеат во Националниот парк Теодоро Рузвелт, живеејќи со домашни коњи намерно воведени во паркот, и во мрежа на ранчови и фарми под раководството на заштитата на коњите Нокота (NHC). Целта на NHC е да се зачува оригиналното население во Нокота и да се поддржат оние коњи од потекло на Нокота.

Американски Пинто

Роден е како „Коњ на Индијанците“ бидејќи тоа беа Индијанците Команче и Црвените кожи кои ја избраа употребата на овие примероци за нивната убавина и боја, нивната способност и голема отпорност.

пинто

До 1800 година, рамнините на западниот дел на Соединетите држави беа населени со диви стада пинтовски коњиДека тие станаа извор на коњи за американските Индијанци. Би биле овие американски Индијанци кои започнале со размножување на оваа раса, во потрага по најдиви и со најдобри карактеристики што треба да ги помине шпанските коњи.

Резултатот беше компактни коњи, со многу дефинирани мускули, се карактеризира со мала и зарамнета глава, долг врат и прилично кратки и многу силни нозе. Тие беа коњи со голема сила и отпор.

Денес, многу од овие коњи се генетски подобрени преку нивно преминување со расата Quarter-Mile, за понатамошно издигнување на нивните физички способности во однос на брзината и издржливоста.

Аргентинско поло

Аргентинскиот Поло Коњ е раса на коњи развиена во Аргентина за практикување на Поло. Англичаните воведоа поло во Аргентина во 1890 година со увоз на коњи за да се занимаваат со овој спорт. Аргентинците наскоро станаа fondубители на оваа игра. Во 1920-тите, многу реномирани играчи почнаа да користат само креолски коњи за оваа намена. Аргентинското поло, Роден е од преминот на коњите Пура Сангре де Карера со рустикални селски коњи.

Аргентинско поло

Аргентинскиот Поло Коњ се одликува со својата голем отпор и брзина, и за нивната генетика и за обуката што ја добиваат. Поло-коњите се обучуваат неколку години пред да го достигнат потребниот квалитет за игра.

Важноста на размножувањето кај оваа раса лежи во нејзината агилност и умешност, оставајќи ги естетските аспекти повеќе настрана. Тие се примероци на витко тело, долг врат и силни екстремитети идеални за развој на овој спорт.

Карпест планински коњ

На „Карпеста планина“, како што сугерира името, се оригинален на Карпестите Планини на Соединетите Држави. Беше околу XNUMX век, кога ќе се појави млад коњ во земјите источно од Кетаки, токму овој примерок ќе започне да се нарекува „коњ на карпестите планини“. и оној што ќе стане татко на оваа раса толку ценет во Европа и Северна Америка.

Карпест планински коњ

Без сомнение, еден од нагласи на Карпестата Планина е нејзиното крзно. Како и кај мустангот, тие се истакнуваат особено за еден што е репрезентативен за расата, иако можат да ја покријат скоро секоја солидна боја во палтата. Овој впечатлив и убав капут на кој се повикуваме, е составен Чоколадни нијанси на телото, руса грива и руса опашка со сребрени тонови.

Друга причина зошто оваа раса е позната или се издвојува, покрај нејзиниот добар темперамент, е и поради уживањето во друштво со луѓе, до таа мера што ги споредуваат со кучиња.

Американско седло

Американско или американско седло, наречен и американско седло или американски, е раса на коњи што потекнува од Соединетите држави. Е познат како фино шоу влечете коњ. Постојат две категории на изложба: оние со три чекори (одење, кас и кантер) и оние со пет чекори, на кои покрај вообичаените чекори за одење вклучени во претходната категорија, мора да ги додадеме решетката и бавниот чекор.

седлан американец

Со висина помеѓу 150 см и 160 см, оваа раса беше создаден со вкрстување на чистокрвни, стандардни раси и Моргани со локални кобили имаа едноставен чекор. Во палтото има нијанси кои варираат помеѓу црна, залив, кафеава, кафеава или сива боја.

Столица Аргентино

Аргентинската раса Сила, започна да се регистрира во регистарот на Сила Аргентино од 1941 година, затоа што имаше голема хомогеност во примероците што се појавија од избраните стада, со она што започна да биде дефинирана раса.

Столица Аргентино

Од оваа раса можеме да го истакнеме нејзиниот темперамент енергичен и жив, многу погоден за спорт, како и за нејзината морфологија. Тој е со силна и пропорционална структура, со среден волумен и тежина. Неговиот капут, неверојатно мазен и свилен, може да биде костен, костен или тордило.

Пешачење во Тенеси

Пешачки коњ Тенеси, познат и како коњ Тенеси Пасо, Тоа е раса на коњи што се појавила на југот на САД.

Оваа раса на коњи е широко признато како идеално за секаков вид работа, од влечење на плугови, како превозно средство. Обично тоа е раса што треба да ја сметаат земјоделците.

Уште една од одличните вештини на одење во Тенеси, тоа е твој чекор. Движењето на животното се врши од лактот. Тие се синхронизирани и ритмички движења, давајќи му на возачот најголема можна удобност и пренесувајќи многу малку движења до него.

Тенеси одење

Прошетките Нарагансет во државата Род Ајленд, на североисток од Соединетите Американски Држави, а канадските коњи се предци на оваа раса. За создавањето на Тенеси одење, беа избрани коњаници кои работеа на плантажи. Тие имаа карактеристики на леснотија да се движат дури и на планински терен, квалитети што ќе ги наследат нивните потомци.

Се надевам дека уживавте во читањето на овој напис исто како што го напишав.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

  1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
  2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
  3. Легитимација: Ваша согласност
  4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
  5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
  6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

  1.   Пол брачни другари dijo

    недостасуваат неколку големи американски раси, како што е коњот Ацтека (Мексико) Мангаларга Марчадор (Бразил), Камполина (Бразил), Пантанеиро (Бразил), колумбискиот креол, итн.